Vedd meg Te is (a könyvet!)

Gyakorlatok


1. Feladat: Megfigyelések egy virágról

Menj, és vedd meg a legcsodálatosabb virágot, amit csak találsz! Ajándékozd meg magad a kedvenc virágod legszebbikével. Ne érd be a hátsó kertből leszakított virágszállal, vagy egy Tesco-gazdaságos, fél áron hervadozó százszorszéppel. Mikor megvan a virágod, viseld gondját. Tedd egy szép vázába, adj neki vizet, és ha szükséges virágtápot is. Keress egy csendes helyet neki a hálószobádban. Figyeld meg a virágodat minden nap, amíg el nem hervad. Tölts el néhány percet csendben nézve a virágot. Figyeld meg a színét, illatát és alakját. Nézd meg a szirmait és a szárát. Szánj rá egy percet, és kapcsolódj össze a virág szépségével. Lásd a virágot úgy, ahogy van. Készíts egy bejegyzést minden nap a virágod állapotáról, egészen a haláláig. Írd le a formáját és az energiáját. Írd le a megfigyelése közbeni érzéseidet. Amikor elhervadt, dobd ki. Ne ragaszkodj a formájához. Az energiája eltávozott. Dobd ki a szemétbe.

2. Feladat: Bizonyíték arra, hogy látnok vagyok.

Nyiss egy új oldalt a megvilágosodási naplódban „Bizonyíték arra, hogy látnok vagyok” címmel. Menj ki a természetbe. Menj ki egy parkba, egy erdőbe vagy egy tópartra, távol az emberektől. Menj a legcsodálatosabb helyre a természetben, ahova csak el tudsz jutni, megközelítőleg egy órán belül. Tölts el egy órát a természetben. Írd le a gondolataidat, és azt is hogyan érzed magad. Rögtön, miután eltöltöttél egy órát a természetben, menj egyenesen egy IKEA-ba, Tescóba vagy egy hasonló diszkont nagyáruházba. Tölts el ott is egy órát. Írd le a gondolataidat, és azt is hogyan érzed magad. Ne kezdj el vásárolni. Csak vizsgáld az elmédet, a gondolataidat és az érzéseidet. Ha látnok vagy, észre fogod venni, hogy az IKEA-ban több gondolatot találsz a fejedben, melyek nagy része nem túl fényes. Másrészt, a természetben, távol az emberektől, észreveszed, hogy sokkal kevesebb gondolatod van, és azok sokkal pozitívabbak.

3. Feladat: A félelem legyőzése.

Gyűjtsd össze és írd le a legfőbb félelmeidet. Le tudod győzni ezeket a félelmeket? Nézz szembe a félelmeiddel! Legyőzni akard a félelmeidet. Tölts egy napot a félelmeiddel való szembenézéssel és legyőzésükkel. Kezdd a legkisebb félelmeiddel. Még a legkisebb félelem legyőzése is hatalmas siker. Miközben túljutottál a kisebb félelmeiden, rájössz, hogy az összes félelem természete ugyanaz, így sikeresen legyőzheted az öt legnagyobb félelmedet is. Ügyelj a biztonságra! Jól jegyezd meg, sose tedd ki magad veszélynek amiatt, hogy a félelemről tanulj. Elég, ha mélyen elgondolkozol azon, hogy mitől félsz. Amennyiben van olyan biztonságos helyzet, cselekedet, ahol legyőzheted a félelmedet, akkor javaslom, tedd meg! Például, ha félsz nagyobb közönség előtt beszélni, jelentkezz valamilyen előadás megtartására az iskoládban vagy a munkahelyeden. Ha félsz a barátkozástól, akkor egyszerűen menj oda másokhoz a munkahelyeden vagy az iskoládban, barátságos mosollyal. Készíts feljegyzéseket a naplódban minden tapasztalatodról.